ASSEN – Kredietunie Noord-Drenthe start vanaf vandaag officieel met het inzamelen van geld. Dat geld wordt weer uitgegeven als lening voor mkb-ondernemers. “Het gaat om leningen van enkele tienduizenden euro’s”, zegt Frits Heukers, vicevoorzitter van Kredietunie Noord-Drenthe.

“Het geld wordt bijeengebracht door ondernemers die obligaties kopen van 5000 euro per stuk en dan als coach dienen voor de ondernemer die het geld leent”, vervolgt hij. De rente die ondernemers betalen over de lening ligt zo rond de negen procent. “Het kan iets hoger of lager uitvallen, maar het is marktconform”, zegt Heukers.

‘Wij kunnen dat gat vullen’
Volgens Heukers verstrekken banken liever geen leningen van enkele tienduizenden euro’s. “Als het om heel kleine bedragen gaat, of bedragen boven anderhalve ton, is het geen enkel probleem. Dan verdient de bank zijn bemiddelingskosten prima terug. Maar juist die categorie daartussenin is voor banken commercieel niet interessant genoeg”, legt hij uit. “Wij kunnen dat gat vullen. Banken zijn ook blij dat wij dat doen.”

‘Veel behoefte’
Heukers zegt er dat veel behoefte is aan Kredietunie Noord-Drenthe. “Het is ook een van de redenen dat CDA-Kamerlid Agnes Mulder vorig jaar een wetsvoorstel indiende.” Mulder wilde dat het makkelijk zou worden worden om geld te lenen als mkb’er.

Kredietunie Noord-Drenthe werkt samen met de provincie, gemeenten en Univé. In de rest van Drenthe is nog geen Kredietunie. “Wij zijn er voor de regio in het noorden van Drenthe. Maar het groeit gestaag in Nederland”, stelt Heukers.